26 Eylül 2007 Çarşamba

Daş düşebülü,ayu çukabülü

Sevgili kuzenim Emy’nin isteği üzerine yeni bir gönderi yapmaya karar verdim. Kendisi son günlerde kutup ayılığı olayını fazlaca benimsemekte ve yaptığımız telefon görüşmelerini “kutup ayısı kardeşlerime selam söyle" diyerek sonlandırmaktadır. Aleyküm selam dediğinizi duyar gibiyim. Bizim kuzen sadece kutup ayılarına değil bütün ayılara karşı savunmacı ve korumacı tavırlar takınmaya başladı. Emy’i en çok rahatsız eden konu Kastamonu girişindeki “Daş düşebülü, ayu çukabülü” yazısı. Bu yazının ayı kardeşlerimize haksızlık olduğunu düşünüyor ve kaldırılmasını istiyor. Bu konuya bende katılıyorum. Tamam daş düşebülü ama konu nasıl ayıya bağlanıyor? Konunun iki ayrı yazıda ele alınması lazım. Ayıların avlanma özgürlüğü yok mu? Sonuçta avlarına karşı da ispiyonlanmış oluyorlar. Diyelim ceylanların bolca takıldığı bölgelere “aslan saldırabilir aman dikkat” yazılsa hoş olur mu? Ayı ile ne alıp veremedikleri var o meçhul. Ben anlamıyorum böyle anlamsız tabelaları, yazıları. Birde bu yazı “ihtimaller” üzerine yazılmış. Daş düşebülü ama kesin değil, ayu çukabülü de çukmayabülü de. Yazık ayı kardeşlere. Asıl onların olduğu tarafa “daş düşebülü kaçarsun ama insan gelebülü aman haaaa” yazılması lazım. Bilmiyorum siz ne diyorsunuz bu tarz sağa sola yazılmış yazılara,tabelalara?

9 yorum:

NMA dedi ki...

Ne güzel konular buluyorsun sevgili Uygar (Alayı)... Hoş konular önce hepimizin yaralarına tuz basıyor ama dertleşip tartıştıkça polar bozukluklarımızın üstesinden geliyoruz inan.

Kastamonu'ya gelince... Kastamonu güzel bir ilimiz, Sinop'a giderken hep geçeriz, etli ekmeği falan meşhur ama nedense ayılarla alıp veremedikleri var. "Ayu çukabülü" söz öbeğinin yanı sıra bir de yerel bir tezahürat nidası mevcut... "Gağstamou Gağstamou dep dep dep. Depecem deyyom depemeyyom..." Bunun da çaktırmadan "ayu"lar ile ilintisi olduğunu düşünmüyor değilim çünkü "dep dep dep" derken sağ ayak yere vuruluyor. İşte o an kalabalığın oluşturduğu görüntü "Haka" dansı yapan "ayu"ları gözümün önüne getiriyor.

Tabelalara gelince... Benim en sevdiğim tabela "yazısız" olan, okul mahallerine yerleştirilen, "talebe çıkabülü" manasına gelen, iki sübyanın el ele tutuştuğu tabeladır. Sübyanların kılık ve kıyafetleri son derece muntazamdır, başları dik, mağrur bir pozisyonda karşıdan karşıya geçmektedirler... Mesela bizim sübyanların silüetlerini koy oraya el ele. Ne anlaşılacak ki. Zaten bembeyazız. Kara halimizi yerleştirdiklerinde tıpatıp benziyor olacağız. Olmaz öyle. Tabelaların yüksek çözünürlüklü ve muhteviyatını alenen ortaya döken cinsten olmasını talep ediyorum.

Emy (Cicim Ayı) dedi ki...

Kuzenim Uygar (alayı)'ında bahsettiği üzere böyle tabela ve yazılara çok takmış vaziyetteyim. Bazı tabelalar var bizleri aşağılamakta ("Daş Düsebilü, ayu çukabülü"deki gibi) bazı tabelalar var bizleri hiçe saymakta (nma-yı kardeşimin bahsettiği gibi "iki sübyanın el ele tutuştuğu" tabelalar gibi). Bu cins olayları yaşamaktan bıktım usandım. Mesela "iki sübyanın el ele tutuştuğu" tabela yerine aşağıdaki tabela olabilirdi.

tabela

Ama bizim konuşmamızla bu sorunların düzeleceğini sanmıyorum. Ben bu gidişe dur demek, artık gücümüzü, varlığımızı, önce Türkiye’ye ve sonra da dünyaya göstermek istiyorum. Bunun için ise benim naçizane önerim var. Stickerler hazırlayıp kendimizin, akrabalarımızın, arkadaşlarımızın yani verebildiğimiz herkese verip arabaların arka camlarına yapıştırmak. Böylece sesimizi duyurabileceğimize inanıyorum.

"Arabada Kutup ayısı yavrusu var" , "polar bear puppy on Board" (ingilizcem iyi değil yanluş olmuş olabülü )

veya yazısız sadece resim de olabilir.

Hatta ilerde kamyon arkalarına yazı olarakta gorebilliriz bu yazıları.

"Ayı babacım sağ olsun"
"Rahmetli kutup ayısı da solardı"
"Yollar gidisime, kiz kutup ayıları durusuma hasta."
"Karayollarinda degil, senin kollarinda öleyim kutup ayım benim."

Gibi…

Tasarımın ise nma-yı kardeşimizin yapmasını öneriyorum.

NMA dedi ki...

Ah emy ahhh... Sorma kardeşim, neler çekiyoruz görüyorsun. Hemen senin tabelana ve yazına müteakip iki adet güzide bienal ögesi hazırladım. Güzel bir resital eşliğinde bu ögeleri sunmak isterim...

İngiliz dilinde sunulan ve arabalara iliştirlecek olan öge

Aynen bu şekilde sunulacak olan kamyon ögesi

Emy (Cicim Ayı) dedi ki...

Gerçekten çok başarılı olmuş nma-yı kardeşim çok teşekkür ederim. Hele de kamyon yazıları çok işimize yarayacak. Artık sesimizi duyurabileceğimize, küresel ısınmayı engelleyebileceğimize, aç kutup ayılarını doyurabileceğimize, erozyonu durdurabileceğimize, Eskimoları yenimo yapabileceğimize yürekten inanıyorum.

Birde "Seni gördüm ay zannettim, ayı gördüm sen zannettim" lafını da anlamış değilim. Tamam kıllı olabiliriz ama neden korkarlar bizden, neden dalga geçerler. Bir de bizleri oynatıyorlar burnumuza halka takıp kıllıyız diye mi böyle? kıllı da olsa insan insandır değil mi?Halka karizma katıyor doğruya doğru ama oynamak istemiyoruz ki.

Uygar (Alayı) dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Uygar (Alayı) dedi ki...

Sevgili Emy, kıllı olmak ayıya has birşey değil ki. Tamam bizler ayıyız ama kıllı olan insanlar var tanıdığım. Onlar toplum içerisinde halka takılıp oynatılıyor mu? YOKKKK. Bunların bütün alıp veremediği ayılarla. Kıl bunlara sebebiyet vermez. Kıl olgunluk, zeka, mükemmellik ve muhteşemlik belirtisidir ve bu bir gerçektir.

Emy (Cicim Ayı) dedi ki...

Aynen katılıyorum kuzenim alayı. Şunu da ben eklemek istiyorum. Kıl seksilik göstergesidir.

Alttaki haber bunun apaçık örneğidir ve biz, bayan kutup ayılarının böyle düşünmelerini istiyoruz.

Şarkıcı Hilal Cebeci :'Kıllı erkekler çok seksi olurlar, ben onlara bayılıyorum' dedi

Mehmet Ali Erbil'in Show TV'deki programına konuk olan Hilal Cebeci yaptığı açıklamalarla ünlü şovmeni bile şaşkına çevirdi. M. Ali Erbil'in 'Kadınlar bıyıklı ve kıllı erkeklerden pek hoşlanmıyorlar. Genellikle parlak, bakımlı erkekleri tercih ediyorlar. Bu yüzden kıllı erkekler kadınlarla arkadaşlık ve aşk konusunda şanslarını kaybediyorlar' şeklinde konuşunca Hilal Cebeci bu görüşe karşı çıktı.

Seksi şarkıcı Hilal Cebeci futbolcu sevgilisi Sinan'dan ayrıldıktan sonra kalbinin boş kaldığını belirterek,'Kıllı erkekler çok seksi olur. Ben kıllı, bıyıklı ve de sakallı erkeklere bayılırım.'diye konuştu...

Bir kutup ayısı bile olamayan şu insan müsfettesi bayan bile böyle düşünüyor.

gaile dedi ki...

ayı kardeşlerimizle ilgili ne çok olumsuz düşünceler tezahür etmiş,düşündükçe kahroluyorum.. "ayı çıkabülüü" bunlardan yalnızca bir tanesi, neler var daha neler? beni kahreden, bir kazağın sökülmesi, bir yaranın dikilmesi gibi yüreğimin ovasında karıncalara yuve kurduran..biraz da onlardan bahsetmek ve paylaşmak isterim ki, yüzeye çıksın da azalsın bu kahroluşumun nazik derinliği.."ayı gibi" derler sportif birini görünce, öyle olmak isterler de olamazlar, ondan bu imalar, bilmez miyiz.."ayının kırk türküsü var, kırkı da ahlat üstüne" derler mesela, e ayı seviyorsa armudu suç mu? armut seven, hem de armudun iyisini seven insan yok mu bu alemde? sürüyle hem de.. neyse.. "ayı sevdiği yavrusunu hırpalar" derler, sevmek ne zamandan beri kötü bir şey oldu sormak isterim.. daha bunu gibi neler neler.. yeri geldikçe bu defterleri açmak lazım, müjdeler olsun, senelerce ayıların üzerine serpilen ölü toprağı artık yeşermeye başladı, silkindi ayılar, hak etmedikleri sataşmalara maruz kalan ayı kardeşlerimiz için mücadeleye devam.. saygılarımı ve hürmetlerimi sunarım değerli kardeşlerim..

merihvolkan(küçük ayı) dedi ki...

"Troyu(yeğenim) uyutmak icin su numarayla kandiriyorum.
"gelmezsen bu sutu ayilarina veririm onlar icer."
arkasindan hemen kosturarak geliyor yatiyor yatagina elinde ayilariyla paylasmak istemedigi sutuyle ,ayilariyla beraber uykuya daliyor.
nedense 8 sulari
(sen bilirsin beni sabah erken uyanan bir kisi olmadigimi bu yuzden halsiz keyifsizdim )
sabah kahvaltisina cagiriyorum gelmiyor. en sonunda
"bak dedim (en keyifsiz bunalmis halimle ) 3 e kadar sayiyorum gelmezsen kahvaltini ayilara verecem" dedim
bir dedim.troy yanimda bitti 2 dedigimde masaya oturmus coktan agzi acik beni bekliyordu.
bir an keyfim geldi. hani sizin kutup ayisinda yazdiklarimiz aklima geldi ocu muhabbeti bende nedense AYI lari neden kullandigimi anlamis degilim.
onemide yok zaten cunku ise yariyor." diyor büyük ayı ablam. Bu arada şifreyi unuttuğu için yorum yapamıyomuş. yetkililere söylememi istedi.yapmış bi ayılık işte:)